Страници

понеделник, 5 януари 2015 г.

Изгубеният град на инките








"Мачу Пикчу е пътуване към ведрината на душата, към безконечното сливане с Космоса, където усещаме нашата чупливост. То е едно от великите чудеса на Южна Америка." 
                                                            Пабло Неруда - „Височините на Мачу Пикчу"

Знаете ли какво означава името на този загадъчен град?

В буквален превод Мачу Пикчу означава Стар връх. Този архитектурен комплекс, намиращ се в южната част на днешно Перу, е построен още през 15 век от инките. 

„Изгубеният град на инките”, както е наричан още, е създаден като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките - Пачакути. Градът е функционирал от 1440 г.  до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. тайнствено изчезват всичките му жители.

Във всеки народ се носи по някое старо предание за някое значимо от историческа или друга гледна точка място. Легендата за „изгубеният град на инките” разказва, че деветият син на Слънцето Пачакутек се проявил като талантлив пълководец и владетел, след като спасил империята от набезите на чанките. 
Той е и първият демократично избран управник по тези места и първият император на могъщата Империя на инките – просъществувала само стотина години. Бившият пастир не само върнал култа към Виракоча (бог, създал света и цивилизацията), но и реформирал календара. Мачу Пикчу се счита за шедьовър на неговия талант на архитект и астроном.

Градът бива открит едва преди стотина години от американския археолог и историк Хайрам Бингам, който и до днес се смята за първообраз на Индиана Джоунс. Той бил въведен дълбоко в тропическите лесове на Перуанските Анди от жител от народа кечуа. Водачът твърдял, че предците му са успели да опазят за няколко века от разрушителния марш на испанските конкистадори, едно уникално архитектурно и инженерно съкровище – Мачу Пикчу. 

Знаете ли че…. Планинската верига зад Мачу Пикчу наподобява лице на инка, гледащ към небето, а носът му е най-високият връх Хуайна Пикчу (Младият връх).

Този уникален град влиза в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО и бива посещаван от 2000 туристи дневно. 

А, ето и един линк, чрез който може да си направите една виртуална разходка: http://vbox7.com/play:dc7e1acb0c


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...