Страници

сряда, 14 август 2013 г.

Книгите, прозорец към света

Обичате ли книги?  В днешно време все по-малко хора отделят време да четат книги или, ако четат, те се осланят в момента на набиращите скорост електронни книги. Не ви ли липсва допирът до хартията на едно книжно издание на някоя световноизвестна класика?

Известно е, че книжарниците са изворът на книгите. А вие как мислите? В тази статия ще разгледаме известни и интересни хрумвания за интериора на една книжарница.

Първата, на която ще се спрем, претендира, че е  №1 в Южна Америка. Това е El Ateneo Splendid, която се намира в Буенос Айрес, АржентинаА не ви ли прилича на театър? Да? Наистина това е един възстановен стар театър. Еклектичното здание включва фрески от италианския художник Назарено Орланди и кариатиди от скулптура Трояно Трояни. Там, където преди са били местата за публиката, сега има рафтове с книги. На сцената може да се види кафенето, а на партера има подредена музикална колекция. Любопитен факт е, че театърът е превърнат в кино и там е прожектиран първият филм със звук.






Знаете ли, че в книжарницата Shakespeare and Companyнамираща се в Париж, Франция, са се срещали писателите от т.нар. „изгубено поколение” - Езра Паунд, Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд, Уилям С. Бъроуз, Джеймс Джойс, Хенри Милър? Първоначално Shakespeare & Co е била малка книжарница на левия бряг на Сена. Тя е била едновременно антикварна книжарница и читалня. Смятана е за център на англо-американската литература и модернизъм в Париж. По време на немската окупация книжарницата е затворена. А през 50-те и 60-те години Shakespeare & Co се превръща в символ на бийт поколението. Приемат се млади писатели, които работят и живеят в магазина и това се превръща в традиция, която продължава до ден днешен. 




Livraria Lello, намираща се в Порто, Португалия, е една от най-старите книжарници там. Помещенията са в стил art nouveau (ново изкуство), с някои готически особености на Възраждането. На втория етаж има малко кафене, което приканва читателите със спокойствие и ароматно кафе. Тази книжарница е обявена за паметник на културата, а също е призната и за една от най-значимите неоготически сгради в Порто. На покрива й, който е изработен от витражно стъкло, е изписано мотото на книжарница, което гласи следното: "Decus in Labore" , означаващо  "Достойнство в труда". 

 
Rizzoli Bookstore се намира в Ню Йорк, САЩ, и ни приканва със своя стил да обърнем повече внимание на книгите, да усетим духа на епохата на всяка от тях. Във фасадата на самата книжарница ще видим мотиви от епохата на Класицизма. Тя има колекцията от книги, която е специализирана в теми като мода, интериорен дизайн, изкуство, архитектура, фотография и литература на различни езици като италиански, френски, испански и английски език. 


Двадесет години книжарницата Daunt Books Marylebone е известна като една от водещите книжарници за литература и е специализирана в книгите за пътуване. Тя се намира в Лондон и първоначално е била антикварна книжарница. В нея, както и във всеки неин клон, се организират преговори с известни автори за провеждане на дискусии.

Какво ще кажете за книжарници от този тип? Не се ли чудите какво би било усещането, когато посетите една такава книжарница? Наистина би било забавно да се разходиш из една толкова впечатляваща книжарница. Нейният антикварен стил, който те връща в миналото, а ти влизаш в ролята на главния герой. А може да бъде изиграна и на сцена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...