Страници

четвъртък, 8 август 2013 г.

Благотворното действие на кафето върху кожата

Любопитно за кафето
Първият открит сорт кафе е Арабика. Легендата разказва как кафето било открито от етиопски козар на име Калди. Един ден му направило впечатление, че козите подскачат около него необичайно енергично. Не след дълго забелязал, че всъщност си хапват от плодовете на един храст наблизо. Решил и той да опита. Веднага почувствал прилив на енергия и бил много развеселен от ефекта на плодовете. Побързал да разкаже на всички свои приятели и клюката се разпространила из местността.
·         Кафето е най-популярната напитка в света – на година се изпиват над 400 милиарда чаши кафе
·         Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питие. До 18 век използването му било ограничено, но през 19 век започва да играе важна роля в икономиката на много държави
·         През декември 2001 г. Бразилия произвежда ароматна пощенска марка миришеща на кафе, за да рекламира кафето си.
·         Най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича копи лувак (Kopi Luwak). Кафеените зърна преминават през стомаха на местни гризачи, след което се събират и преработват.
·         Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените)
·         Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство
·         Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”
·         До X век кафето е било считано за храна. Етиопските племена са забърквали зърна кафе в животинска мазнина, правели са топчета от тях, с които са се хранели на дълъг път
·         В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята
·         Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден
·         В древния арабски свят кафето е играло такава важна роля в семейния живот, че една от разрешените причини за развод, която е записана в закона, е отказ на съпруга да сервира кафе на жена си
·         Кафето е втората по големина земеделска култура в света, след памука и най-използваният продукт след петрола
·         Кафето е един от най – ГМО в света

Маски за лице


Маски с кафе и какао 
Тези две съставки в комбинация намаляват подпухналостта в лицето и зоната около очите, ексфолират и съживяват кожата.
Кафето и какаото на прах са основните продукти на тази маска, но може да се променя в зависимост от типа кожа. За суха кожа добавете кисело мляко/сметана и мед, а при мазна – лимонов сок. При супер дехидратирана кожа - натуралните масла работят като заместител на млякото и млечните продукти.
Необходими продукти:
4 супени лъжици прясно кафе
4 супени лъжици неподсладено какао на прах

8 супени лъжици млечен продукт - пълномаслено мляко, гъста сметана, кисело мляко (трябва да е натурално). Смените са разрешени: едно яйце вместо млечен продукт или натурално масло - зехтин екстра върджин, кокосово масло или бадемово масло за дехидратирана кожа. Ако използваме масло, намаляваме наполовина посоченото количество, тъй като маската ще стане прекалено течна. 2 супени лъжици мед (за суха кожа) или лимонов сок (при мазна кожа).
Начин на приготвяне:
Смесваме кафето и какаото в купа. Добавяме млечния продукт и бъркаме докато се получи гладка смес. Може да използваме по-малко млечен продукт, ако предпочетем по-гъста паста. Сипваме меда (предварително го разтапяме на водна баня, ако е захаросан). Нанасяме готовата маска върху лицето и врата си. Оставяме да изсъхне поне 15-20 минути. Можем да сложим мокра кърпа върху лицето си, за да омекне маската, след което изплакваме с топла вода. При силно чувствителна кожа е добре да се внимава с триенето на лицето, защото кафето може да раздразни кожата ви. Можем да съхраним останалата маска в хладилника за няколко дни.
 
За суха и нормална кожа
Смесваме утайка от кафе и извара в равни пропорции и разбъркваме добре. Получената смес нанасяме на лицето с помощта на нежни масажиращи движения, траещи около 1-2 минути. Оставямае маската да престои още 10 минути. След това измиваме с топла вода.

Почистваща маска
Смесваме утайка на кафе с щипка сол, канела, 1 с. л. зехтин и 1 ч. л. захар. Получената консистенция нанасяме на лицето отново с леки масажни движения. Масажираме около 10 минути и изплакваме с топла вода.

Освежаваща маска
Смесваме утайка от кафе с 2 ч.л. орехи. Нанасяме сместа върху лицето с леки потупващи движения и я оставяме да подейства за около 10-15 минути. Накрая изплакваме с хладка вода.

Ексфолиант с кафе

Утайка от кафе
Продукти:
щипка сола
ч.л. канела
ч.л. захар
няколко капки зехтин
Нанасяме с леки масажни движения на лицето. Оставяме да действа 10-15 минути и изплакваме с вода. При нужда след това може да нанесем подходящ крем.

Ексфолиант с утайка от кафе
Това е което правя аз – отнема малко време, приятно е и е ефективно.
Ако не разполагате с допълнително време или не ви се занимава да забърквате отвари всяка седмица, ще ви кажа какво правя аз. Подхранване на косата и тялото – две в едно.
Около 2 пъти седмично, докато изчаквам маската ми за коса да подхрани(за около 10-15 минути), прибирам косата си и използвам утайка от кафе върху цялото си тяло. Действа като чудесен ексфолиант. Използвайте го навсякъде – лицето, корема, бедрата, ходилата (масажът на ходилата отнема от стреса), подмишниците. Почиства мъртвите клетки и порите, освежава кожата, дори съм забелязала, че, ако има някъде пъпчица, често пъти изчезва. Кожата става изключително гладка, много е отпускащо и след процедурата се чувствате „като на облак“.
Може да включите и прясно кафе върху зоните, където имате целулитни натрупвания.
*За ексфолиране е по-добре да използвате утайка от кафе, особено върху лицето, защото прясното кафе се отмива много по-трудно и има вероятност да попадне в очите.

Кафето в помощ срещу целулита

Кафето дехидратира организма, с което способства за появата на целулит и го прави по-видим. Този неприятен ефект може да се избегне, ако се пие умерено количество кафе и с всяка чаша от тази напитка да се приема и по една голяма чаша вода, за да се предотврати обезводняването. Но не се стряскайте, има редица други фактори, които влияят много повече върху образуването на целулит и кафето е по-скоро дребен проблем, който вече знаете как да неутрализирате.
Ето няколко идеи как кафето ни помага и в борбата с този проблем.

Антицелулитен масаж през хавлиена кърпа
Взимаме малка хавлиена кърпа. Поставяме я в скута си и насипваме върху нея най-обикновено смляно кафе. Кофеинът е този, който действа антицелулитно на кожата, затова е добре да използваме сурово кафе, не утайката му.
Разнасяме кафето по кожата, така че да се образува равномерен слой. Обгръщаме го с кърпата, намокряме с гореща вода и търкаме проблемните зони. Обикновено това са задната част на бедрата, дупето или коремът. Накрая изплакваме и хидратираме кожата с крем.

Антицелулитен масаж със зехтин и мед
Добра идея е да се събира утайката от кафето в съд с капак през седмицата и в почивните дни да пристъпим към антицелулитните процедури. Добавяме в кафето една чаена лъжица зехтин и мед и разбъркваме.
Добре е да се направи след къпане с топла вода, за да посигнете ефект на напарване. После получената смес се нанася на нужните места и се прави активен масаж. След масажа увиваме кожата с пластмасово фолио и да почиваме легнали около половин час. Измиваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...