Страници

неделя, 18 август 2013 г.

Екранизация по Зола


  • "Цивилизацията няма да достигне съвършенство, докато последният камък от последната църква не падне върху последния свещеник." Емил Зола


    •           
      Емил Зола - един от най-влиятелните и известни френски романисти, основател и виден представител на натурализма, е автор на "Терез Ракен" - книга, която съвсем скоро ще имаме удоволствието да видим на голям екран. Премиерата на филма ще се състои на фестивала в Торонто. Джесика Ланг, двукратна носителка на "Оскар", известна с участието си в сериала American horror story и Елизабет Олсен са само част от зведния екип, който ще припомни на публиката един от най-хубавите, но и противоречиво приети френски романи.

      В предговора на «Терез Ракен» Зола предупреждава, че иска да изобразява темпераменти, а не характери. Този предговор е създаден, заради острите критики и нападки, които се отправят срещу романиста след първото издание на книгата – «...някои добродетелни хора изразиха своето отвращение в не по-малко добродетелни вестници. Накратко казано, имах едно единствено желание: разполагайки с един силен мъж и една неудовлетворена жена, търсех в тях звяра, виждах само този звяр, запокитих ги в едно жестоко премеждие и внимателно отбелязвах усещанията и действията на тези същества. Просто извърших върху две
      живи тела изследователската работа, която хирурзите извършват върху
      трупове.»

      За книгата няма какво повече да се добави – думите на автора са напълно достатъчни. След запознаване с произведението читателят е разтърсен и усеща лек горчив привкус, примесен с настървеното желание да изчете всичко, което е написал Зола – ето толкова пристрастяващи са неговите светове и герои.


      Екранизацията е на режисьора Чарли Стратън, който досега е работил само по късометражни ленти и епизоди от сериали. За първи път творбата е филмирана от италиански режисьор през 1915 г., а последната адаптация за големия екран датира от 1953 г. и е с участието на Симон Синьоре, първата френска личност в киното с "Оскар". "Терез Ракен" има голям успех на театрална сцена, която превзема още през 1873 г., само шест години след издаването си.

      Няма коментари:

      Публикуване на коментар

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...