Страници

петък, 16 август 2013 г.

Разпуснете със Smoothie


Смути е свежа плодова напитка, супер подходяща за горещите летни дни. Може би сте я опитвали, ако не препоръчвам ви я „студено“.

История - от къде започва всичко

Смутитата добиват популярност през 1960г., когато се възражда интересът към здравословното хранене в САЩ.

Напитката от това време е доста различна от сегашната, защото в нея не се съдържа замразено мляко или йогурт. Тя била съставена единствено от плодове, плодов сок и лед, правели я хипитата.

През 90-те нараства интересът към смути баровете и този бизнес започва да се разраства бързо. Хората искат да имат избор за по-здравословен лайфстайл.

Как да си направим перфектното Smoothie?

                                     


Пълно с витамини смути е едно прекрасно начало на деня и чудесен начин да се тонизираме.

Ще ви дадем съвети как да направите своето
 вкусно и здравословно смути.

Започнете с две чаши течност за основа. Може да бъде мляко, обезмаслено - соево или бадемово, натурално или плодово, плодов сок или кокосово мляко. Важно е да добавите течността в блендера преди плодовете, това ще го предпази от повреда.

След това напълнете ¾ от чашата с избрания плод и го добавете. Бананът е страхотна вкусова основа за всяко смути и дава прекрасна кремообразна текстура. Други плодове, с които се получава добре са манго, праскова, горски плодове, нектарина, ябълка, круша или пъпеш. Трябва да добавите повече плодове или течност в зависимост от плода, който сте избрали.

Пасирайте, докато не достигнете желаната от вас консистенция. Добавете малко мед или кленов сироп, по желание, и на края сложете няколко кубчета лед в блендера за плътно и студено смути.

                                                      


Добре е да оставите предварително плодовете във фризера. Така те не само ще запазят хранителната стойност и вкуса си, а и ще охладят напитката мигновено и няма да има нужда от лед.

Веднъж усъвършенствали основата, опитайте да добавите различни вкусове към основната рецепта. Добавете една лъжица какао, канела, индийско орехче, ванилия или листа от мента за свежест преди да смесите и разбъркате продуктите. Може да опитате да поръсите и с ядки.



Любителите на не дотолкова здравословните напитки могат да добавят 50 мл. бял ром или ликьор и да превърнат смутито във вечерен коктейл.

В приятна компания и със Smoothie в ръка, дори да не сте успели да стигнете до плажа, ще разпуснете и освежите ежедневието си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...