Страници

събота, 3 август 2013 г.

Частна луна


Всички знаем за онези стари черно-бели романтични филми, в които истинският мъж сваля Луната за своята любима, за да спечели благоволението й. Кое момиче не си е представяло подобни невъзможни сценарии, в които обектът на симпатиите доказва своите качества? Е, за заклетите романтички вече има спасение. Ето един човек, който наистина може да ви подари луна!



Авторът на инсталацията "Частна луна" е Леонид Тишков. Роден е през 1953 в Нижние Серги, но живее и работи в Москва. Получил е медицинско образование, но изкуството очевидно е надделяло над науката и негови инсталации и изложби обикалят света, стигат дори и до София през 1994 г. с изложбата "Същества". Със своите произведения Леонид Тишков успява да приобщи наблюдаващия към един сюрреалистичен свят, изпълнен с фантастични образи и приказни, романтични асоциации. Необикновеният му стил се определя като неоромантизъм и постиндустриализъм, използващ в творческия си опит московския концептуализъм, но преодоляващ ироническия деструктивизъм чрез нова искреност и поезия, обръщайки се към вечните теми и архетипи.






Ето какво споделя и самият Леонид, съвременният малък принц, за съжителството си с луната: "Обикалям с Частна луна вече 10 години и всеки път луната разкрива повече пространство за мен. Луната е светеща точка, която сближава хора от различни държави, различни националности и култури." И така, не се отказвайте от невъзможните сценарии, защото може да се изненадате на какво е способно човешкото въображение и да ги осъществите, макар и по малко нестандартен и неочакван начин!






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...