Страници

сряда, 14 август 2013 г.

Лисица Фенек




Това чаровно същество, колкото и съмнително да звучи, е съвсем реално и си живее в Сахара, Северна Африка.

Лисицата Фенек е най-дребният представител на семейство кучета. Тежи едва 1,5 kg и достига до 40 cm дължина. Може да е дребничка, но пък компенсира с огромните си остри уши, които си имат своето логично еволюционно обяснение – отблъскват жегата, пазят й сянка, предпазват очите от пясъка в пустинята и, разбира се, помагат да чува и най-лекия звук, който неговата плячка издава. Активна е през нощта и ловува дребни гризачи, насекоми, гущери, птици и яйца. Почти цялото количество вода, което й е необходимо, си набавя от своята плячка.



Козината й е гъста и пухкава, за да я предпазва от студа през нощта и с пясъчен цвят, за да я предпазва от горещините на деня.
Живее в малки колонии сред пясъчните дюни, в които се укрива през деня и където е способна да се зарови и изчезне буквално за секунди. Дупките им достигат понякога дължина до 10 m и площ от 120 m2!
В плен живеят до 14 години и от наблюдения е установено, че си избират един партньор до живот и тяхното поколение често остава да живее при родителите си.


В последно време лисицата Фенек набира популярност и като домашно животно. Въпреки че не е опитомена като кучето или котката, все пак може да бъде отглеждана и в домашни условия.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...