Страници

четвъртък, 22 август 2013 г.

Как да имаме винаги хубави устни

Да се грижим за себе си в динамичното ни ежедневие не винаги отнема много време и би могло да бъде приятно и удовлетворяващо. Може би всички сме съгласни, че добре поддържаните усните придават здрав и привлекателен вид. Ето защо реших да ви предложа няколко начина да се грижим за устните си, за да изберете най-подходящият за себе си.

Основното, което трябва да знаем:
1. Редовно хидратиране 
Кожата на устните е много тънка и деликатна, лишена е от потни и мастни жлези, което означава, че няма и защитна секреция, затова устните страдат от липса на влага. Като резултат от това, те стават сухи, болезнено напукани, горният слой започва да се лющи и по-късно се появяват бръчици. За да не се случва това, трябва редовно да се ползват хидратиращи средства за устни, които да се нанасят дори под декоративната козметика. При суха кожа е по-добре да не се използват така наречените дълготрайни червила, които само задълбочават проблема.
2. Правилно подхранване
Липсата на еластичност и ранното повяхване може да е свързано с недостига на витамини А, Е и група В, които трябва да присъстват в менюто, както за да се поддържа здрава кожата на устните, така и за общо укрепване на организма. Преди нанасяне на подхранващите средства няма да е излишен един мек пилинг и лек масаж на устните - за целта могат да се използват специални средства или просто мека гъба.
3. Защита от външни въздействия
Кожата на устните не съдържа пигменти, затова е лишена от естествената защита от вредните ултравиолетови лъчи. И горещото лятно, и «студеното» зимно слънце са добра причина да се използват защитни средства. Избягвайте резките промени в температурата и по време на хранене - това вреди не само на кожата на устните, но и на зъбния емайл.
4. Използване на качествени продукти
Много от евтините козметични средства за устни са произведени на основата на глицерин и вазелин, които имат само временен овлажняващ ефект и не гарантират, че кожата на устните ще бъде предпазена от дехидратация. Не си заслужава да се злоупотребява с продукти с остър аромат и препарати за увеличаване на обема, съдържащи ментол и пипер - те могат да предизвикат не само приятна за окото пухкавост, но и неприятен сърбеж и парене, както и раздразнение и дори възпаление.
5. Редовна грижа
Почти всички ползват нощен крем за лице, но малко хора подозират, че кожата на устните също има нужда от вечерни грижи - точно през нощта, когато няма външни дразнители, процесите на регенериране и зарастване на тъканите протичат най-ефективно.
Единственото, което трябва да направите е да полагате системни грижи за устните си. Грижата за устните включва няколко лесни процедури и отнема само няколко минути на ден.

Няколко практични съвета:
1. Най-лесното и основно, което можем да направим
Сутрин и вечер масажирайте устните си с помощта на навлажнена четка за зъби или с мека хавлиена кърпа. След масажа нанесете подхранващ крем или растително олио (слънчогледово, зехтин или царевично). Ако имате напукани устни можете лесно да ги освежите с натурален пчелен мед. Трябва само да поседите с него в рамките на 5-7 минути.

2. Ексфолиране
То е много важно, защото предотвратява дехидратирането и напукването на устните и премахва горния слой от мъртви клетки по тях. Благодарение на него червилото ни ще се нанася по-гладко и равномерно и ще изглежда по-естествено. Ексфолирането също подобрява циркулацията на кръвта в тази зона и устните изглеждат здрави, меки и придобиват красив и естествен розов оттенък.
·         Чаена лъжица захар и чаена лъжица зехтин. Разбъркваме добре двете съставки, слагаме малко количество на устните и масажираме внимателно с пръст около 30 секунди. След това с влажна кърпичка премахваме сместа.
·         Вазелин и захар на кристали. Нанесете върху устните, оставете да действа 1-2 минути и разтъркайте. Накрая изплакнете с вода и подсушете с мека кърпа.
·         Чаена лъжица сода за хляб и чаена лъжица вода. Разбъркваме двете съставки до получаването на паста. Взимаме по-мека хавлиена кърпа, топваме я в пастата и започваме да масажираме нежно устните. Накрая отново почистваме с влажна кърпа.
·         Смесваме зехтин със сода бикарбонат и добавете малко мед. Нанесете върху устните и около 1-2 минути ги търкайте една в друга. Накрая изплакнете и отново подсушете внимателно.
·         Необходими са ви зехтин и морска сол. Вече знаете процедурата: смесвате, нанасяте върху устните, разтърквате, изплаквате и подсушавате.

3. Маски за устни
За да направите кожата на устните си гладка, свежа и бляскава е добре да си направите и натурални маски за устни в домашни условия:
Подхранваща маска за устни
Смесете малко количество сметана и сок от моркови, нанесете получената смес върху устните си, изчакайте 5-7 минути и изплакнете с хладка вода.
За сухи устни:
·         Смесете сок от краставици или моркови, мед, сметана и извара. Нанесете маската върху устните си, а след 15 минути ги намажете и с растително олио.
·         Смесете в пропорции равни части зехтин и сок от моркови. Нанесете на устните и оставете за 5 минути. Излишното количество, попийте с мека салфетка или с памучен тампон.
За подхранване
·         Отворете няколко капсули витамин Е и внимателно го втрийте в устните. Оставете го за 20 минути, след което отстранете излишното със салфетка.
·         На устните се нанася слой мед, който се оставя за 20 минути. След това, медът внимателно се отмива.
За мекота и премахване на напуканите места:
Смесете настъргана ябълка с 1 чаена лъжица масло, след това нанесете получения балсам за 15 до 30 минути върху устните си. Изплакнете с хладка вода.
Почистваща маска
Веднъж седмично нанасяйте на устните смес от мазна извара, сметана и настърган морков. Маската се оставя 20 минути, след което се отмива внимателно.


Все пак каквото и да нанасяме върху устните си, не можем да компенсираме липсата на витамини в организма си и дехидратацията. Трябва да се стараем да приемаме витамини и да пием вода, не просто течности, а вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...