Страници

четвъртък, 8 август 2013 г.

Едно от най-уникалните животни в света


В световния животински свят има уникални по своята природа животни, които са ни малко известни, защото не са толкова популяризирани. В статията ще се спрем на едно от тези изумителни създания на природата.
Това именно е джеброато. Това малко сладко животинче е известно с това, че е най-малкият гризач на планетата.
Дългоухият джеброа е най-известната разновидност на този вид. Той е малък пустинен бозайник, който се отличава най-вече с огромните си уши. Те са една трета по-големи от главата му.





Имат дължина на тялото между 7 и 9 см. (2,75 – 3,5 инча), опашка с дължина до 16 см. (6,3 инча) и тежат между 23 и 38 г. (0,8 – 1,3 унции). Те са оцветени в светло червено/кафяво с бяло отдолу. Опашката им  е дълга, покрита с фини косъмчета в същия цвят като тялото им има черен и бял кичур накрая. Имат дълги задни крака, които са 4 - 4,6 см. по дължина. Стъпалата на краката им са покрити с къси, твърди косми, които да им помагат в придвижването в пясъка.



Прекарват дните си, скрити в дупки под пясъка и са активни през нощта. Интересен факт е, че също като мечките спят зимен сън по време на зимните месеци.
Родината на тези малки същества е цяла Средна Азия и Китай. Там могат да се срещнат 25 разновидности на това животно.
Любопитен факт е, че дългоухият джербоа (Allactaga euphratica) е до такава степен популярен и обичан в Афганистан, че правителството на тази страна издаде през 1989 г. пощенска марка, посветена на този гризач.
Животинчето е включено в Червения списък на световнозастрашените видове на IUCN – Международна организация за опазване на природата. Той е включен като един от 10-те вида,  изследвани от зоологическото дружество на EDGE (Evolutionarily distinct and globally endangered) в Лондон, програма, която съществува от 2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...